Unde au disparut profesiile de alta data?

Postat: 03/10/2012, 15:17

Meserii precum lacatus, fierar, tinichigiu, sudor sau altele asemanatoare, in ziua de azi par sa involueze. Devine tot mai greu sa gasesti un muncitor constructor sau un instalator, care sa isi faca treaba foarte bine, astfel incat sa nu fi nevoit sa il mai chemi inca o data. Multa lume a trecut prin asemenea situatii si a gasi un profesionist intr-un astfel de domeniu a devenit dificil.

Care pot fi motivele pentru care acest tip de profesii a devenit tot mai rar?

Dupa 1990 scolile de meserii au inceput sa nu mai fie cautate. Elevii care terminau clasa a 8-a puteau alege intre liceu si scolile profesionale, astfel ca la varsta de doar 14 ani, evitau sa se expuna unor pericole care puteau sa apara in cazul meseriilor de zidar, fierar, betonist ( accidente la locul de munca ). In cazul acestora nu era necesara sustinerea examenului de bacalaureat, deoarece la terminarea scolii profesionale, erau calificati pentru o meserie, fiind scoli cu instruire practica si mai putin teoretica. In anul 2003, Ministrul Educatiei, din acea vreme a considerat ca este mai bine ca si absolventii scolilor de arte si meserii, cu durata de 5 ani, sa  sustina examenul de bacalaureat si ca urmare era posibila admiterea la o facultate.

Astfel ca este foarte „la moda” da detii o diploma de absolvire a unei facultati, fie ea de stat sau privata, indiferent in ce domeniu. Chiar daca iti place sau nu domeniul, chiar daca esti pregatit sau nu pentru a face o facultate, aparent e important sa detii un astfel de document. Se poate sa termini o anumita facultate si sa lucrezi intr-un cu totul alt domeniu. Sau poate chiar sa ai si 2 facultati si totusi sa nu lucrezi in domeniul corespunzator. De ce? Raspunsul poate fi: doar pentru titulatura de licentiat la CV.  Sau de ce nu, masterand si doctorand ca doar „se poarta”.

Se cauta mecanici, zugravi, sudori, dar astfel de meseriasi nu prea mai sunt. Am ajuns intr-o perioada in care astfel de joburi sunt considerate josnice. Unde vom mai gasi acei muncitori de calitate care daca iti construiesc o casa, sa nu te trezesti poate peste un an cu tot felul de probleme ? Atunci cand gasesti totusi un astfel de om, serviciile oferite de acesta te pot costa destul de scump, fiind tot mai putini. Multi prefera sa aleaga un job la un birou, intr-un loc confortabil, ferit de posibilele accidentari la locul de munca, comparativ cu munctorii care pot fi expusi multor alti factori de risc. Marin Popescu, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, a declarat ca “Din anul şcolar 2012-2013, se vor reînfiinţa, în România, şcolile profesionale. Numai în Timiş vom avea 500 de locuri, respectiv 20 de clase”.

Mult succes!