Cum se platesc orele suplimentare in Romania – comparatie cu Franta, Italia si Ungaria

Postat: 22/03/2013, 16:52

Orele suplimentare in RomaniaConform legislatiei din Romania, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. In alte tari, firmele sunt obligate automat la plata in bani.

Ca regula generala, orele suplimentare trebuie remunerate la un nivel superior fata de cel normal, iar rata de remunerare poate ajunge chiar la un spor de 200% din salariul de baza pentru fiecare ora lucrata peste program sau in zilele libere, asa cum se arata intr-un studiu comparativ al legislatiei muncii din mai multe tari europene realizat de BNS si preluat de realitatea.net

 

In Romania, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendarisitce (in varianta anterioara a Codului Muncii, orele libere trebuiau acordate in interval de 30 de zile). In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul de 60 de zile, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu, corespunzator duratei acesteia.

Un aspect foarte important e acela ca potrivit legislatiei, munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Durata timpului de munca in Romania este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana si nu poate depasi 48 de ore pe saptamna, inclusiv orele suplimentare.

Franta

Durata legala a timpului de munca este de 35 de ore pe saptamana. Orele suplimentare sunt platite prin adaugarea unui spor la salariu in cuantum de 25% pentru primele 8 ore de munca suplimentara si de 50% pentru urmatoarele ore de munca suplimentara.

La nivel de companie, prin contractul colectiv de munca, se poate conveni ca munca suplimentara sa fie compensata prin ore libere platite.

Italia

Durata legala a timpului de munca este de 40 de ore pe saptamana. Munca suplimentara va fi platita prin adaugarea unui spor la salariu, iar acesta nu poate fi mai mic de 10% din salariu.

Ungaria

Salariatii pot fi obligati sa presteze munca suplimentara numai in situatii exceptionale si sub conditia de a nu le fi afectata integritatea fizica sau psihica. Dar exista si exceptii, astfel nu pot fi obligati sa presteze ore suplimentare femeile gravide sau cele care au in ingrijire un copil in varsta de pana la 1 an, barbatii care au in ingrijire un copil in varsta de pana la 1 an sau salariatii care presteaza munca in locuri de munca grele sau vatamatoare.

Trebuie mentionat faptul ca in Romania angajatorii au dreptul de a decide in mod unilateral asupra modului in care vor recompensa munca suplimentara: fie prin acordarea de ore libere platite, fie prin acordarea unui spor la salariu.